Grootste stedelijke vernieuwingsproject van start

In totaal 7 miljoen gebouwen door heel Turkije zullen worden gesloopt om de grootste stedelijke vernieuwingsproject in de Turkse geschiedenis te realiseren.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Het project zal ongeveer 400 miljard dollar kosten en 20 jaar duren.

De overheid begint eerst met het slopen van overheidsgebouwen. Zo zijn er vrijdag 150 overheidsgebouwen live op tv vernietigd. Het gaat om gebouwen die niet sterk genoeg zijn voor aardbevingen. 

Turkije ligt op meerdere breuklijnen, en elk jaar komen er dodelijke aardbevingen voor. De laatste was vorig jaar in de zuidoostelijke provincie Van, waar meer dan 600 mensen om het leven kwamen. In 1997 eisde een grote aardbeving vlakbij Istanbul ongeveer 18.000 mensenlevens. Experts waarschuwen dat er honderden duizenden mensen om kunnen komen als Istanbul wordt getroffen door een zware aardbeving.

“We leven als jaren in angst voor een aardbeving. Het is tijd om actie te ondernemen” zei premier Erdoğan die vrijdag zelf op de knop drukte voor het project. Het probleem werd tientallen jaren genegeerd in het land door politieke en economische instabiliteit. Erdoğan zegt dat zij vastberaden door zullen gaan met het project, al kost het zijn partij miljoenen stemmen.

Vooral in de jaren ’80 en ’90 werden complete wijken ongepland en ongecontroleerd gebouwd, wat volgens experts de oorzaak is van het probleem.

© Turks.nl

  • Loading...