Handel tussen Turkije en Israël op hoogtepunt

Turkije en Israël zijn nog niet uitgepraat over de schadevergoeding aan de slachtoffers van de aanval op hulpschip Mavi Marmara in 2010, maar dat houdt de landen niet tegen op economisch gebied: Er is bloeiende handel tussen Israël en Turkije.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt Haaretz.com.

De Israëlische minister van economie heeft bekendgemaakt dat de handelsrelatie tussen de twee landen zich op recordniveau bevindt: In de eerste vier maanden van 2014 importeerde Turkije 949 miljoen dollar aan goederen uit Israël. Dat komt neer op een stijging van 25% vergeleken met het jaar ervoor. Turkije exporteerde 959 miljoen dollar, met een stijging van 21%.

De relaties tussen de twee ex-bondgenoten bereikten een dieptepunt na een Israëlische aanval op Mavi Marmara, een hulpschip dat uit Turkije onderweg was naar Gaza. Uit de cijfers blijkt dat de problemen op economisch gebied allang zijn verholpen.

70% van de export van Israël aan Turkije zijn chemicaliën, gevolgd met kunststoffen en rubberen producten (9%). 6,5% van de export zijn elektrische producten.

Israël importeert voornamelijk voertuigen, asbest, keramiek, glas en beton uit Turkije.