Minister geeft toe: ‘Turkse auto’ is Saab

De ‘Turkse auto’ wordt een verbeterde versie van de Saab 9-3. Dat heeft minister Işık gezegd tijdens een TV-programma.
Turks.nl Redactie

Technologieminister Işık zegt dat de rechten van de Saab 9-3 volledig zijn overgenomen door Turkije. De naam zal niet worden gebruikt en de auto zal een basis zijn voor een verbeterde, Turkse versie.

Als reden geeft Işık dat het 3 tot 5 jaar zou duren als het daadwerkelijk een ‘100% Turkse auto’ zou worden. Alle onderzoek en ontwikkeling zou dan ook een prijskaartje hebben van een miljard dollar. “We hoeven Amerika niet opnieuw te ontdekken”, aldus  Işık.

Om dat te voorkomen en om het proces te versnellen, heeft de overheid ervoor gekozen om samen te werken met andere bedrijven. De keuze is gevallen op de Saab omdat het volgens de minister een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid heeft. 

De nieuwe auto gaat uiteraard geen Saab heten, zegt de minister op de staatstelevisie. 85% van alle onderdelen moeten uiteindelijk worden geproduceerd in Turkije. Op dit moment wordt een elektromotor getest dat gebruikt zal worden in het voertuig.

Kritiek
Minister Işık deelde op dinsdag foto’s van de zogenoemde ‘100% Turkse auto’. Al snel bleek dat het sterke overeenkomsten had met een modellen van Saab en Cadillac, wat voor veel reacties zorgde.

  • Loading...