Mogelijk verbod op AliExpress in Turkije

AvatarTurks.nl Redactie

Turkije wil een stokje steken voor het enorme aantal bestellingen vanuit de Chinese marktplaats AliExpress. Dat laat minister Berat Albayrak van Financiën weten.

Tijdens een toespraak vertelde Albayrak dat er jaarlijks maar liefst 26 miljoen brieven worden ontvangen uit ‘één specifiek land’, doelend op China. Het gaat om gewone enveloppen in de categorie 0-2kg, die worden gezien als gewone brieven en dus nauwelijks worden gecontroleerd door de douane. Ook is post met een waarde onder de 22 euro belastingvrij in Turkije.

“Ik denk niet dat er 26 miljoen mensen zijn in Turkije die de taal spreken van het land waar de brieven vandaan komen,” zijn de woorden van Albayrak, doelend op dat het niet gaat om brieven. Uit zijn onderzoek bleek dat de enveloppen vol zaten met kleine artikelen, oftewel producten van AliExpress.

De minister zit er vooral mee dat de producten belastingvrij worden ingevoerd. Dat is niet eerlijk, vind hij. “Mijn producent in Turkije betaalt belasting, betaalt zijn huur en de premies van zijn medewerkers. Dit is een bedreiging,” vind hij. Nog dit jaar worden de regels aangescherpt, wat kan betekenen dat Turken niet meer zo makkelijk of zo goedkoop meer kunnen bestellen vanuit AliExpress.