Rabobank overweegt banklicentie Turkije

Rabobank overweegt een banklicentie aan te vragen in Turkije vanwege het grote potentieel voor leningen aan de agrarische- en voedselbedrijven.

Dat zei financieel directeur Bert Bruggink donderdag in een vraaggesprek met persbureau Reuters.

Rabobank wil groeien in landen met een grote agrarische sector. ,,China, India, Turkije en Polen zijn in dat opzicht belangrijke landen”, aldus Bruggink. Rabobank probeerde een aantal jaren geleden een Turkse bank over te nemen, maar dat mislukte.

Turkije is met zijn jonge en steeds rijkere bevolking van 74 miljoen mensen een van de meest aantrekkelijke opkomende landen voor banken.

Kleine overnames
De bank wil in principe op eigen kracht groeien, maar Bruggink sluit kleine overnames niet uit. Die kunnen dienen als opmaat voor groei. Rabobank kreeg eerder deze maand toestemming voor het openen van een kantoor in India.

Rabobank kwam vrijwel als enige financiële instelling nagenoeg ongeschonden door de crisis, terwijl de rivalen ABN Amro en ING miljarden aan staatssteun nodig hadden. Bruggink verwacht een overnamegolf in de Nederlandse sector, onder meer in vermogensbeheer. Dat heeft in zijn ogen vooral te maken met de nieuwe eisen aan de financiële positie van banken die ervoor moeten zorgen dat de crisis zich niet herhaalt.

Bruggink voegde toe dat Rabobank in het eerste kwartaal een recordwinst heeft gehaald en dat de winstverwachting voor dit jaar is verhoogd. Details wilde hij echter niet geven. De nettowinst bedroeg in 2010 2,7 miljard euro, 26 procent meer dan in 2009, meldt telegraaf.nl.