Rusland boycot nu letterlijk alles uit Turkije

De Russische landbouwwaakhond kondigt aan de resterende handel van fruit en groenten met Turkije volledig in te perken.
Robert Brink

Met het verbannen van courgettes, citroenen en grapefruits zijn officieel alle soorten fruit en groente uit Turkije door Rusland geboycot. Volgens de waakhond zouden er dit keer schadelijke kevers in de producten zijn aangetroffen. 

In een verklaring over de kwestie haalt de president van de waakhond uit naar de Turkse overheid: “Als de Turkse gezondheidszorg voor kruiden en gewassen inefficiënt werkt, gaat het niet de politiek, maar om het wel of niet functioneren van een dienst.”

Het is niet de eerste keer dat Rusland in het nieuws komt met opmerkelijke verklaringen na het verbannen van Turkse goederen. Eerder meldde het land dat aardbeien uit Turkije Californische trips bevatten. Ook Turkse aubergines zouden besmet zijn met dit Amerikaanse insect. Verder zou de Russische inspectie tripsen en andere insecten aangetroffen hebben in Turkse voedselwaren.

Naast de landbouwwaakhond hebben ook regeringsambtenaren zich ook veelvuldig uitgelaten over Turkse producten. Een vooraanstaande regeringsadviseur riep vorig jaar zijn bevolking nog op geen Turkse groenten meer te kopen. “Iedereen begrijpt dat elke Turkse tomaat die in de supermarkt gekocht wordt, bijdraagt aan nog een raket die gebruikt zal worden om op onze jongens te schieten,” meldde de adviseur van premier Dmitry Medvedev.