Turken ruiken kans in failliet Griekenland

Griekenland doet de inboedel in de uitverkoop om zijn financiële puinhopen op te ruimen.
Turks.nl Redactie

Turkse investeerders lopen zich warm om de zaak op te kopen en trekken een lange neus naar Europa. Ze mogen dan wel geen EU-lid worden, ze zijn wel binnen.

Het doet behoorlijk pijn. Griekse diplomaten in Ankara dweilen zelf de vloer van de ambassade, omdat ze het Turkse schoonmaakpersoneel niet langer kunnen betalen. Intussen maken Turkse zakenlieden zich op om Griekse havens, vliegvelden en zelfs hele eilanden op te kopen. Dat doet zo mogelijk nog meer pijn.

Griekenland doet zichzelf in de uitverkoop. De Griekse regering wil per direct staatsbank Hellenic Postbank verkopen. En de belangen in telecomgigant OTE, de havens van Piraeus en Thessaloniki en een fiks aantal vliegvelden. Dit privatiseringsplan moet de enorme Griekse schuld helpen terugdringen. Het Griekse parlement stemt begin juni over het plan, maar het heeft weinig keus: Griekenland is failliet en kan niet anders dan enorme bezuinigingen doorvoeren om aanspraak te kunnen maken op het noodfonds van de EU en het IMF.

Europa en het Internationaal Monetair Fonds zijn de Grieken spuugzat. De Griekse regering heeft hen jarenlang voorgelogen over de Griekse financïen, waardoor de eurozone diep in de problemen zit. En de landen die zich wel aan de regels hebben gehouden, kunnen nu de Griekse rotzooi opruimen. Ook in Nederland zijn velen hierover woedend. De PVV vindt dat de Grieken uit de eurozone moeten worden gezet en had hierover vorige week fikse woorden met de VVD.

Griekse stranden
Onder streng toezicht gaat Griekenland zijn belangen verkopen door openbare aanbesteding, zoals dat in de Europese regels staat. Dat betekent dat ook Turken zich als investeerder kunnen melden. De kans is behoorlijk groot dat ze dat gaan doen ook. Turkse bedrijven zijn geïnteresseerd, meldde onlangs het Turkse dagblad Hürriyet na een interview met Spyros Capralos, het hoofd van de Athens Stock Exchange. Volgens Capralos zullen Turken zelfs massaal op de verkoop afkomen. De Turkse toeristensector loopt zich al zo’n anderhalf jaar warm om de Griekse stranden of eilanden op te kopen.

De Turken lachen in hun vuistje. Griekenland moet verkopen om zijn gezicht binnen Europa nog een beetje te kunnen redden. Turkije mag maar geen lid worden van Europa maar krijgt daar via deze omweg nu toch een voet tussen de deur. En dat ook nog over de rug van aartsvijand Griekenland. Voor de Grieken is dit politiek een aderlating en psychologisch een enorme dreun.

De afgelopen tien jaar zijn de Turks-Griekse betrekkingen wel verbeterd. Na grote aardbevingen in 1999, eerst in Turkije en vlak daarna in Griekenland, boden de landen elkaar noodhulp, wat tot enige politieke toenadering leidde. Er is sindsdien samenwerking op vooral het niveau van de lagere overheden en in de vorm van onderwijsadviezen tot stedenbanden en culturele uitwisselingen. Ook Turkse en Griekse zakenlui vonden elkaar. Volgens het Turkse ondersecretariaat van Buitenlandse Handel verviervoudigde het handelsvolume tussen beide landen bijna tussen 2001 en eind 2010, het ging van ruim 742 miljoen naar 2,8 miljard dollar. Maar de grote knelpunten blijven bestaan: het territoriale conflict over Cyprus, de soevereiniteit van een eilandengroepje in de Egeïsche Zee en het luchtruim daarboven.

Wapenwedloop
Onder andere vanwege die politieke gevoeligheid zeggen Turkse investeerders liever niets over hun plannen. ‘Het is niet gemakkelijk voor een Turk om in Griekenland te investeren’, zegt Mustafa Kutlay, economisch analist van USAK, een Turkse denktank in Ankara. ‘Alle Turkse zakenlieden in Griekenland klagen over geheime barrières en onorthodoxe methodes die de Grieken hanteren om Turken te weren. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Turkse firma’s zijn vooral geïnteresseerd in de financiële en bankensector. Turkije is een van de weinige landen waar de banken zonder grote kleerscheuren door de crisis zijn gekomen.’

Volgens anonieme bronnen hebben Ziraat Bankasi en Is Bankasi hun oog al laten vallen op zeven Griekse banken die hun marktwaarde sinds begin dit jaar met ruim 50 procent zagen dalen. Ziraat Bankasi en Is Bankasi behoren tot de grootste banken in Turkije en hebben al tegoeden in Griekenland.

Euro’s pinnen bij Turkse banken in Athene, om een vakantie te boeken in een Turks hotel op het dan Turkse eiland Simi of Leros. Alleen al de gedachte daaraan bezorgt veel Grieken kippenvel. En dan te weten dat de Griekse financiële crisis mede is ontstaan door een wapenloop met Turkije. Volgens de cijfers van het Stockholm International Peace and Research Institute (SIPRI) gaf Griekenland de afgelopen tien jaar meer uit aan wapens dan welk ander EU-lid en overtrof het Griekse defensiebudget zelfs dat van sommige landen in het Midden-Oosten. Intussen bezuinigde Ankara op Defensie. Omdat het het wegzinkende Griekenland niet langer als grootste vijand zag.

Bron