Turkije gaat eigen vliegtuig produceren

De Turkse premier Davutoglu heeft woensdag een passagiersvliegtuig onthuld dat vanaf 2019 in Turkije geproduceerd moet worden.
Turks.nl Redactie

Het moet uiteindelijk in 2023, op de honderdste verjaardag van Republiek Turkije, in gebruik genomen worden.

Er is anderhalf miljard gereserveerd om het project te realiseren. Er zullen twee toestellen worden geproduceerd: Voor 32 en 70 passagiers.

Als eerst begint Turkije met het produceren van een gemoderniseerde versie van de Dornier Do328Jet, een regionale vliegtuig dat onder andere wordt gebruikt door British Airways. De nieuwe naam zal luiden; TRJ-328. De rechten van Dornier Aircraft waren eerder overgekocht door een Turkse ondernemer. De eerste tien toestellen zullen deels in de Verenigde Staten worden geproduceerd.

Nadat project TRJ-328 is geslaagd, gaat Turkije over naar het ontwikkelen van de TRJ-628 dat 60 tot 70 passagiers kan vervoeren. De 628 wordt dan wel volledig in Turkije ontwikkeld en geproduceerd.

Turkije produceerde eerder succesvol trainingsvliegtuigen voor de Turkse luchtmacht en drones. Ook worden er onderdelen geproduceerd in Turkije voor de F-16’s en toestellen van Boeing.

Onthullingsvideo: