Turks.nl

#GoodByeIMF: Turkije lost IMF-schuld af

[caption id="attachment_2781" align="alignnone" width="331"]Een anti-imf protest in Istanbul[/caption]Grote vreugde in Turkije: Na een relatie van 52 jaar maakt Turkije einde aan zijn IMF-schuld. Vandaag werd de laatste schijf van 421 miljoen dollar -ceremonieel met het bijzijn van ministers en economisten- overgemaakt op de rekening van IMF.

De eerste stand-by-overeenkomst werd getekend in 1961. In totaal ontving Turkije in de loop van tijd 50 miljard dollar. Vooral tijdens de economische crisis in het land in 2001, was de titel ‘IMF’ vaker in het nieuws dan de naam van de toenmalige premier. In 2002 liep de schuld op tot 23.5 miljard dollar.

Turkije leent uit aan IMF
De Turkse premier Erdogan heeft aangekondigd dat Turkije 5 miljard dollar zal steken in het IMF. Daarmee wordt Turkije 1 van de 39 landen die het IMF financiert, en de 23e qua bedrag.

#GoodByeIMF
Nadat de betaling live op TV te zien was, werd #GoodByeIMF een worldwide trending topic op twitter. Samen met de spottende: #HeyCorç AlsanaBorç (‘Hey George, leen geld’ verbuiging van een songtekst van Hakan Peker), doelend op dat Turkije geld gaat uitlenen.

Een groep trollers schoot zelfs zo ver uit, dat er een symbolische begrafenis werd opgezet voor het IMF. Met op de doodkist: “IMF 1961 – 2013” en een man verkleed als imam.

BKOEZ iCAAEiNNS

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl