Turkse auto-exportindustrie op weg naar record

Door | Economie

De Turkse productie en export van voertuigen liggen op koers voor recordaantallen, zo meldt de lokale branchorganisatie op maandag, schrijft nu.nl.

Volgens de Turkse Vereniging van Auto-industrie Exporteurs (OIB) is er gedurende de eerste negen maanden van het jaar voor 20,77 miljard dollar geëxporteerd, een stijging van 21.6 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Türk otomotivinden 20 milyar dolarlık ihracat

Het gros van de uitvoer, 77.7 procent, ging naar EU. De handel met het Europese handelsblok vertegenwoordigde daarmee een waarde van 16.14 miljard dollar.

De Duitse markt is voor de Turkse auto-industrie met 3,23 miljard dollar de grootste, gevolgd door Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten.

Met 967,28 miljard dollar lag de export naar de Verenigde Staten tot en met september 101 procent hoger ten opzichte van 2016.

Gemeten over de eerste acht maanden van het jaar werden er in totaal 710.000 voertuigen geëxporteerd. De OIB verwacht in total 1.4 miljoen voertuigen te verschepen. In 2016 waren dat er 1.14 miljoen stuks, waaronder bedrijfswagens en bussen.

In juni stond het productie-aantal op 870.000 exemplaren, een stijging van 20 procent. Aan het einde van het jaar moet de teller op 1.7 miljoen staan.

In Turkije lopen onder meer de Fiat Tipo, Toyota C-HR, Honda Civic en Hyundai i10 van de band. Ford, Mercedes-Benz en Peugeot produceren er bedrijfswagens. Ook Renault heeft een groot productiecentrum in het land.

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...