Turkse handel met EU groeit

Door | Economie

Dat meldt beursduivel.nl

In juni nam de Turkse handel met de EU sterker toe dan die met de rest van de wereld. Dit blijkt uit cijfers die het Turkse instituut voor statistiek vrijdag publiceerde.

De Turkse export naar de EU steeg in vergelijking met een jaar eerder met 31,6 procent tot 5,5 miljard dollar (3,9 miljard euro). De import uit de EU nam zelfs met 52,6 procent toe naar 8,7 miljard dollar (6,1 miljard euro). Duitsland, de grootste handelspartner van Turkije, is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de toename van de handel. De Duitsers importeerden 48,3 procent meer. De export naar Turkije nam met 58,7 procent toe.

Keerzijde van de handelstoename is wel dat het Turkse handelstekort snel stijgt, doordat het land meer importeert dan exporteert. Het handelstekort nam op jaarbasis met 79 procent toe naar 10,2 miljard dollar (7,14 miljard euro).

De afgelopen jaren richtte het Turkse bedrijfsleven zich steeds meer op het Midden-Oosten. Deze trend lijkt nu, in elk geval voorlopig, gekeerd. De handel met Syrië is bijvoorbeeld volledig stilgevallen door de politieke onrust daar. 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...