Turkse supermarkten stoppen met verkoop aubergine en peper, want te duur

AvatarTurks.nl Redactie

Supermarkten in Turkije hebben aubergine en peper in de ban gedaan na kritiek van president Erdoğan op de te hoge prijzen.

Door de winterperiode zijn producten als aubergine en peper schaars, waardoor de prijzen stijgen. De prijzen zijn deze winter echter extreem gestegen. Op sommige plekken worden aubergines en pepers voor 20 lira per kilo verkocht.

Volgens pro-regeringsmedia hebben de extreme prijsstijgingen te maken met het noodweer dat Antalya dagenlang teisterde afgelopen week. Door een tornado kwamen twee personen om en raakten meerdere mensen gewond. Ook de landbouw kreeg er flink van langs.

President Erdoğan haalde in een toespraak uit naar de supermarkten: “We hebben voorbereidingen getroffen en zullen dit ten uitvoer brengen. Dit is geen handel, maar afperserij. Het is oneerlijk en zelfs verraad aan het land en het volk”.

De voorzitter van een belangenorganisatie in groente en fruit in Antalya bevestigt het besluit tegenover Turkse media. De supermarkten willen volgens hem niet in een confrontatie komen met de betreffende ministeries. De prijzen van aubergines en pepers zijn gestegen tot 10 lira, waardoor supermarkten het rond de 20 lira kunnen verkopen in hun filialen.

Ook de voorzitter van de Turkse Federatie van Kleinhandelaren bevestigt het besluit. Er zijn zo’n 4 duizend verkooppunten verbonden aan de federatie en ze stoppen voor onduidelijke tijd de verkoop van aubergines en pepers.

Afhankelijk van de locaties, zullen aubergines en pepers wel verkocht worden. Er zal worden gekeken naar het gemiddelde inkomen in die locaties.

Het is nog niet duidelijk wanneer aubergines en pepers verkocht zullen worden.