15 CHP-parlementsleden stappen over naar IYI Parti

Turks.nl Redactie

In aanloop naar de vervroegde verkiezingen hebben 15 parlementariërs van de grootste oppositiepartij CHP de overstap gemaakt naar de nieuwe oppositiepartij IYI Parti. Daarmee heeft IYI Parti 20 zetels in het Turkse parlement.

Volgens Turkse media is dit het gevolg van een samenwerkingsakkoord tussen CHP en IYI Parti. Met 20 parlementariërs heeft IYI Parti nét genoeg zetels om een groep te vormen in het parlement en kan daarmee meedoen met de verkiezingen eind juni.

Er is een grote kans dat IYI Parti een coalitie gaat vormen met CHP in de vervroegde verkiezingen eind juni om een front te vormen tegen de AK Partij van president Erdoğan en zijn coalitiepartner MHP.

IYI Parti

IYI Parti is een nieuwe oppositiepartij, opgericht eind vorig jaar door ex-MHP leden.

Leden van de nationalistische MHP (Nationalistische Bewegingspartij) namen ontslag van de partij omdat ze ontevreden waren met het partijbestuur en richtten IYI Parti op met als partijvoorzitter Meral Akşener.

In het parlement telt IYI Parti vooralsnog vier ex-MHP leden en één ex-CHP lid. Als de CHP-parlementariërs de overstap maken naar IYI Parti, telt IYI Parti voortaan 20 zetels, waarvan vier ex-MHP en 16 ex-CHP leden zijn.