22 staatshoofden aanwezig bij inzweringsceremonie president Erdoğan

Turks.nl Redactie

President Erdoğan zal zich maandag inzweren als eerste president, die zowel staatshoofd als regeringsleider wordt. Bij de inzweringsceremonie zijn zeker 22 staatshoofden en 28 premiers van andere landen aanwezig.

Erdoğan zal zich om 15.30 uur Nederlandse tijd inzweren in het Turkse parlement. Vervolgens zal hij Anıtkabir bezoeken, het mausoleum van Atatürk, de stichter van de republiek Turkije.

Op 17.00 uur Nederlandse tijd zal nog eens een ceremonie plaatsvinden in het presidentieel paleis met de 22 staatshoofden en 28 regeringsleiders. Vanavond maakt Erdoğan het kabinet bekend, dat hij zelf heeft samengesteld.

De staatshoofden van Bulgarije, Georgië, Macedonië, Moldavië, Bosnië Herzegovina, Servië. Kosovo, Qatar, Pakistan, de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Kirgizië, Sudan, Guinee, Zambia, Guinee-Bissau, Equatoriaal-Guinea, Somalië, Mauritanië, Gabon, Tsjaad, Djibouti en Venezuela zijn aanwezig in Ankara.

Andere landen hebben andere vertegenwoordigers gestuud. Zo sturen Afghanistan en Irak hun vicepresidenten.

Oezbekistan, Irak, Koeweit, Marokko, Belarus, Gambia en Congo sturen hun parlementsvoorzitters.

Ook zijn de premiers van Azerbeidzjan, Rusland, Hongarije, Albanië, Oekraïenie, Kazachstan, Palestina, Algerije, Senegal, Niger, Autonome Republiek Gagaoezië van Moldavië en Tataristan (onderdeel van de Russische Federatie) aanwezig.

Tot slot zijn aanwezig de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, de Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder, Iraaks-Turkmeense leider Erşat Salihi, Krim-Tataarse leider Mustafa Kırımoğlu en Griekse oud-minister van Buitenlandse Zaken Theodora Bakoyannis.