68% gelooft in bestaan ‘parallel state’ door Gülenbeweging

Ruim tweederde van de Turkse bevolking gelooft in het bestaan van een ‘parallel state’ door de Gülenbeweging.
Turks.nl Redactie

Dat blijkt uit een onderzoek van enquetebureau Denge Arastirma.

Corruptie-operaties
53% van de Turken gelooft er in dat de Gülenbeweging een hand heeft in de corruptie-operaties die begonnen op 17 december. 44% beweert dat het gaat om een complot. Erdogan beweerde dat er groepen zijn die een ‘parallel state’ willen vormen in Turkije, doelend naar de Gülenbeweging: 68% gelooft in deze bewering van Erdogan.

‘Sloop hun huizen’
Fethullah Gülen, leider van de beweging, gebruikte harde woorden in een speech dat werd gedeeld op zijn website herkul.org: “Zij die achter degenen gaan die de dieven vangen, zonder de dieven zelf te zien, moge God vuur sturen op hun huizen, en hun huizen slopen”. 12.5% van de Turken steunt deze uitspraak, 80% vindt het ‘ongepast’.

Ontslagen politiechefs
Sinds de start van de operaties zijn honderden politiechefs ontslagen. De regering en sommige analisten beweren dat de Gülenbeweging is geïnfiltreerd in het politieapparaat en het rechtssysteem. 51% vindt de ontslagen juist, 29% is er op tegen.

Voorbereidingsscholen
De spanning tussen ex-bondgenoten Erdogan en Gülen liepen op toen de regering de voorbereidingsscholen dreigde te sluiten. De beweging beweert een belangrijk deel van deze scholen, wat goed is voor een omzet van twee miljard dollar. 45.4% denkt dat de operaties zijn begonnen door de spanningen om voorbereidingsscholen. 46.2% denkt echter niet zo.

Verkiezingen
Ook heeft het onderzoeksbureau gevraagd aan mensen op wie zij zullen stemmen op 30 maart, de lokale verkiezingen. Daaruit blijkt dat de stemmen van de Ak Partij zijn gestegen tot 48.6%, in 2009 kreeg de partij 38.8% van de stemmen. CHP steeg van 25.5% naar 28.9%. De stemmen van de MHP zou gedaald zijn: van 16% naar 14.3%. De pro-Koerdische partij BDP staat op 7%.

© Turks.nl