Turks.nl

Abdullah Gül definitief geen presidentskandidaat

Anadolu Agency

[caption id="attachment_5486" align="alignnone" width="600"]Anadolu AgencyErdogan – Gül[/caption]President Abdullah Gül stelt zich niet opnieuw kiesbaar. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt.

“Ik zal geen kandidaat worden. Dat had ik voor de verkiezingen al besproken met de premier, dat had ik hem verteld. Ik zal me niet kiesbaar stellen.” zei hij na een vraag van een journalist.

Op 28 augustus zal de ambtstermijn van president Gül verstrijken. Op 10 augustus vinden de verkiezingen plaats, waar ook de Turken in Nederland voor zullen stemmen. De oppositie heeft Ekmeleddin Ihsanoglu gepresenteerd als kandidaat, oud secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Conferentie.

Premierschap
Een veelbesproken optie is dat Gül in plaats van premier Erdogan zal worden aangewezen als premier, als Erdogan zich kiesbaar stelt als president. “Dat zijn onderwerpen die wij later zullen bespreken,” aldus Gül. Zondagavond zijn de president en de premier bij elkaar gekomen voor een vergadering. Na de vergadering hebben de twee leiders geen verklaring afgelegd bij de pers.

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl