AK Partij eist hertelling alle stemmen in heel Istanbul

Turks.nl Redactie

AK Partij Vicevoorzitter Ali Ihsan Yavuz heeft in een persconferentie bekendgemaakt dat de partij een hertelling zal eisen in 38 districten van Istanbul. Eerder eisten ze slechts een hertelling in het district Beyoğlu, wat al snel werd afgewezen door de verkiezingsgraad. Nu eist de partij een hertelling in de resterende 38 districten van de provincie.

Volgens de laatste cijfers van de verkiezingsraad heeft CHP-kandidaat Ekrem Imamoğlu 16.442 meer stemmen behaald dan AKP-kandidaat Binali Yıldırım. Ruim 70% van de ongeldige stemmen zijn inmiddels geteld.

“Er zit iets hierachter. Er zitten geplande en georganiseerde dingen hierachter”, zegt de vicevoorzitter van de AK Partij van president Erdoğan.

Ondanks dat de oppositiekandidaat Imamoğlu een redelijke voorsprong heeft sinds 100% van de stemmen zijn geteld vorige week zondag, heeft de verkiezingsraad Imamoğlu nog altijd niet tot burgemeester uitgeroepen. Verwacht wordt dat de verkiezingsraad wacht tot alle bezwaren zijn afgehandeld.

Imamoğlu zelf heeft zich al uitgeroepen tot burgemeester van de metropool Istanbul. Hij noemt zich zodanig op zijn social media profielen en op banners die door de provincie worden opgehangen.

Critici verwijten de verkiezingsraad van een dubbele maat en verwijzen naar de vorige burgemeesterverkiezingen in Ankara, toen er sprake was van een soortgelijke situatie. Toen won AKP-kandidaat Melih Gökçek met zo’n 30 duizend stemmen meer dan oppositiekandidaat Mansur Yavaş. Ondanks gaande hertellingen en bezwaarprocedures riep de verkiezingsraad Gökçek uit tot burgemeester op 5 april. Pas in mei werden de definitieve resultaten van de verkiezingen bekend.

De oppositie eist dat Imamoğlu het mandaat krijgt om benoemd te kunnen worden tot burgemeester, terwijl de AK Partij als standpunt heeft dat de bezwaarprocedures afgewacht dienen te worden. Tegelijkertijd spreekt de partij over ‘de meest twijfelachtige verkiezingen in de geschiedenis van de Turkse republiek’.