AK Partij weigert deals met Israël op te schorten

Turks.nl Redactie

De regerende AK Partij heeft in het Turkse parlement tegen een voorstel van de oppositie gestemd om de deals met Israël op te schorten.

Maandag kwamen tientallen Palestijnen om en duizenden raakten gewond vanwege beschietingen door Israëlische soldaten in Gaza. Palestijnen demonstreerden vanwege de 70e verjaardag van de staat Israël.

Turkije reageerde fel op de situatie in Gaza. In eigen land werden drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. Daarnaast werd de ambassadeurs in Tel Aviv en Washington teruggeroepen.

De Israëlische ambassadeur in Turkije werd het land uit gestuurd en de Turkse president gebruikte keiharde woorden richting de Israëlische premier Netanyahu.

Israël heeft intussen de Turkse consul-generaal in Jeruzalem (voor Palestina) gevraagd het land te verlaten en de Israëlische minister van Landbouw heeft aangegeven dat de import van landbouwproducten uit Turkije is gestopt.

Daarop heeft Turkije de Israëlische consul ook het land uit gestuurd.

Parlement

De Turkse regering staat niet alleen in haar standpunt over het bloedbad in Gaza. De oppositie heeft zich ook fel uitgelaten over de moorden door het Israëlisch leger.

De oppositie riep op om de deals met Israël op te schorten en deed daartoe een voorstel. De regerende AK Partij stemde echter tegen het voorstel.

Vrijdag houdt de AK Partij een grote bijeenkomst om solidariteit te tonen met de Palestijnse zaak. Er worden honderdduizenden, dan wel miljoenen mensen verwacht bij de bijeenkomst.

Alleen felle anti-regeringsmedia hebben over de weigering van het voorstel gedeeld. Uitzondering is Amerika-correspondent Ragip Soylu van de pro-regeringskrant Sabah. Hij deelde erover op Twitter:

Op bladzijde 27 van de notulen van de zitting in het Turkse parlement dinsdag is de weigering van de AK Partij tegen het besluit te lezen. (Klik hier voor de notulen)