AK Partij verloor deze gemeenten aan oppositie

Turks.nl Redactie

De AK Partij van president Erdoğan verloor geen stemmen, maar wel veel gemeenten. In veel steden komen de uitkomsten als een flinke verrassing voor zowel de AK Partij als alliantiepartner MHP.

Istanbul

De grootste verrassing is mogelijk de (voorlopige) nederlaag in Istanbul: Sinds 1994 werd de stad bestuurd door conservatieven. Toen won Erdoğan de verkiezingen en sindsdien zijn de conservatieven aan de macht. Nu heeft na 25 jaar weer voor het eerst een kandidaat van de seculieren de verkiezingen gewonnen. De laatste keer was in 1989 toen Nurettin Sözen van de sociaaldemocratische SHP de verkiezingen won.

De AK Partij heeft echter bezwaar ingediend en claimt dat zij eigenlijk gewonnen hebben omdat veel stemmen verkeerd doorgevoerd zouden zijn. De bezwaarprocedure duurt in totaal 12 dagen. Het burgemeesterschap van de grootste stad van het land wordt gezien als een van de belangrijkste posities in Turkije.

Ankara

Ook heeft de AK Partij verloren in de hoofdstad Ankara. Ook in Ankara was sinds 1994 een conservatieve burgemeester aan de macht. Melih Gökçek bleef in tegenstelling tot Erdoğan echter burgemeester en won elke verkiezing sinds 1994, totdat hij vorig jaar onder druk van partijleider Erdoğan ontslag moest nemen.

Hij werd vervangen door Mustafa Tuna, een burgemeester van een district van Ankara. Na 25 jaar heeft de een kandidaat van de seculieren, de nationalistische Mansur Yavaş de verkiezingen gewonnen. Dit was de derde opeenvolgende poging van Yavaş. De eerste poging was namens de nationalistische MHP.

Ook veel steden, waar de AK Partij populair was, zijn nu verschoven naar de CHP of naar de nationalistische partij MHP. De AK Partij vormt weliswaar een alliantie met de MHP, maar toch verloor de regeringspartij in meerdere steden waar beide partijen een kandidaat hadden. Zo was Kastamonu de afgelopen verkiezingen een AKP-bolwerk. Dat is veranderd.

Sailliant detail: Als de resultaten niet veranderen heeft de oppositie de grootste drie steden in handen. Iets wat de AK Partij nooit is gelukt, omdat Izmir (de derde grootste stad van Turkije) een CHP-bolwerk is.

Zie hieronder een lijst van de steden die de AK Partij verloor aan een oppositiepartij:

Ankara: CHP
Amasya
: MHP
Antalya: CHP
Ardahan: CHP
Artvin: CHP
Bayburt: MHP
Bilecik: CHP
Bolu: CHP
Çankırı: MHP
Erzincan: MHP
Istanbul: CHP
Kastamonu: MHP
Kirsehir: CHP
Kütahya: MHP

In de volgende steden is de AK Partij juist de winnaar, vergeleken met de verkiezingen in 2014:

Ağrı (van HDP)
Bitlis (van HDP)
Giresun (van CHP)
Isparta (van MHP)
Karaman (van MHP)
Şırnak (van HDP)
Zonguldak (van CHP)

MHP

Ook de MHP verloor enkele belangrijke gemeenten aan andere partijen. Terwijl sommige gemeenten naar partner AKP gingen, verloren zij ook in belangrijke steden als Adana en Mersin. Het meest pijnlijke verlies is Kars: daar ging de gemeente naar de PKK-sympathisante partij HDP.

De verkiezingen in Iğdır leken gisteravond beslist in het voordeel van MHP. Het volk ging daarop massaal de straat op omdat MHP al tien jaar geen burgemeester kan leveren ten koste van PKK-sympathisante partijen. Laat in de nacht maakte staatspersbureau Anadolu echter bekend dat HDP de winnaar bleek. MHP heeft bezwaar ingediend tegen de resultaten.

Adana: CHP
Isparta: AK Partij
Karaman: AK Partij
Kars: HDP
Mersin: CHP