Zware kritiek op AK Partij na weigeren onderzoek kindermisbruik

De regerende AK Partij trekt veel kritiek op social media na het verwerpen van een voorstel om seksueel misbruik van kinderen in Turkije te onderzoeken.
AvatarTurks.nl Redactie

Het voorstel kwam van de nationalistische oppositiepartij MHP. Terwijl alle andere partijen in het parlement akkoord gingen, stemde de AK Partij tegen. Daardoor kon er geen meerderheid worden gehaald en werd het voorstel verworpen.

Schermafbeelding_2016-03-23_om_22.21.46.png

Stichting Ensar
De MHP deed het voorstel na een jarenlang durende misbruikschandaal in de Turkse stad Karaman. Een leraar aan Stichting Ensar, een religieuze onderwijsinstelling voor kinderen uit arme gezinnen, wordt ervan verdacht ruim 40 kinderen te hebben misbruikt sinds 2013. De zaak zou meerdere keren aangekaart zijn door artsen en de politie zou ook ingeschakeld zijn, maar een uitgebreide onderzoek bleef uit. De internaten van Ensar in Karaman werden tijdelijk gesloten, maar na enkele maanden werden deze weer geopend. De MHP vond dat hiervoor een onderzoekscommissie moest worden ingesteld.

Ensar staat bekend om haar nauwe banden met de AK Partij: zo is president Erdogan regelmatig te zien tijdens bijeenkomsten van de stichting. Door deze nauwe banden beschuldigt de oppositie de AK Partij ervan de zaak in een doofpot te stoppen om reputatieschade te voorkomen.

Parlement
Tijdens het stemmen waren de meeste parlementariërs van de AK Partij niet op hun plek. Daardoor stemden de meeste aanwezigen voor het voorstel. Toch beweerde de parlementsvoorzitter dat de meeste stemmen tegen het voorstel was, waardoor er een hevige discussie ontstond. Bekijk het hier:

Nieuw voorstel
Na de zware kritiek op de AKP heeft de regeringspartij voorgesteld om met een nieuw en gezamenlijk voorstel te komen om het misbruikschandaal te onderzoeken. Woensdagavond gingen de partijen daarin akkoord.

© Turks.nl