AK Partij wil herverkiezing in Istanbul

Turks.nl Redactie

De regerende AK Partij heeft een aanvraag ingediend bij de lokale kiesraad van Istanbul voor herverkiezingen. Dat melden Turkse media.

Volgens de eerste resultaten verloor de AK Partij de lokale verkiezingen in Istanbul. CHP-Kandidaat Imamoglu staat, ondanks hertellingen, nog steeds voor met ruim 18 duizend stemmen. In enkele gemeenten zijn de hertellingen nog bezig.

Herverkiezing

De AK Partij heeft een verzoek ingediend met als argument dat er in Büyükçekmece, een deelgemeente van de stad, veel kiezers onwettig waren geregistreerd. Daarmee kon dus fraude worden gepleegd. Het verzoek is enkel voor herverkiezingen in de deelgemeente en niet in de hele provincie Istanbul.

Oppositiepartij CHP won in Büyükçekmece met 50,3% van de stemmen. De AK Partij staat op plaats 2 met 47,5%. Er zijn zo’n 175 duizend kiesgerechtigden in de gemeente.

Het is nu aan de lokale kiesraad om te bepalen of er genoeg bewijs is om de klacht in behandeling te nemen. Verwacht wordt dat de CHP hiertegen protesteert.

Update 12:30: De lokale kiesraad heeft het verzoek van de AK Partij verworpen. De AK Partij kan nog een nieuw verzoek indienen bij de landelijke kiesraad YSK.