Alliantie AK Partij-MHP schenkt deze provincie aan HDP

Turks.nl Redactie

Op 31 maart 2019 vinden de eerste Turkse verkiezingen plaats waarbij Turkse Nederlanders niet kunnen stemmen, sinds in Nederland mag worden gestemd. De Turken kiezen een nieuwe lokale overheid.

De grote partijen werken, net als bij de parlementsverkiezingen vorig jaar, ook deze verkiezingen samen. Al is het gedeeltelijk.

De AK Partij van president Erdoğan werkt weer samen met de nationalistische MHP, terwijl de grootste oppositiepartij CHP samenwerkt met de liberaal-nationalistische IYI Parti.

In meerdere provincies en districten doet de ene partij niet mee met de verkiezingen ten gunste van hun alliantiepartner en steunt de kandidaat van de alliantiepartner. De grootste samenwerking vindt plaats in Ankara, waar IYI Parti de kandidaat-burgemeester van CHP zal steunen, waardoor er een grote kans is dat de hoofdstad na decennia in de handen van de oppositie komt.

Verwacht wordt dat de lokale politiek flink zal veranderen.

Iğdır

In de oostelijke provincies Iğdır en Kars zijn elke verkiezingen interessante resultaten te zien. De nationalistische MHP en HDP, door veel Turken gezien als de politieke tak van de PKK, strijden elke keer op de winst. Daar zijn de traditionele grote partijen als AK Partij (grootste partij) of CHP (grootste oppositiepartij) minder populair.

Van de twee zetels die de provincie krijgt in het parlement, bezitten MHP en HDP elk één. Interessant feitje: de parlementariër van MHP is Koerdisch.

Jarenlang werden de lokale verkiezingen gewonnen door de Turkse nationalisten. De afgelopen twee verkiezingen wisten echter pro-Koerdische partijen te winnen. In 2009 haalde de pro-Koerdische DTP bijna 40% van de stemmen tegen bijna 58% van de AK Partij en MHP tezamen. Toen hadden de partijen echter geen alliantie. Sterker nog, de twee waren felle rivalen van elkaar.

Lokale verkiezingen in 2014

In 2014 won de pro-Koerdische BDP weer met slechts 1000 stemmen verschil van MHP, terwijl de AK Partij bijna 5 duizend stemmen kreeg.

Bij de bekendmaking van de alliantie tussen de twee partijen leek het er daarom op dat juist in Iğdır een samenwerking zou worden gevormd, gezien bij een alliantie HDP zal worden verslagen. Juist die partij wordt zowel door de AK Partij als MHP beschuldigd van het hebben van banden met de separatistische terreurbeweging PKK. Echter hebben zowel de AK Partij als de MHP hun kandidaat-burgemeester al aangekondigd, waardoor een alliantie van tafel is.

Waarom er geen alliantie is gevormd is onduidelijk, maar dat daarmee de provincie wordt geschonken aan de HDP, wel.

Op Twitter is in ieder geval de nodige ophef: