Bekende actrice stelt zich kandidaat als burgemeester in Istanbul

Turks.nl Redactie

Actrice Güven Hokna heeft zich kandidaat gesteld als burgemeester in het district Üsküdar in Istanbul namens DSP, een kleinere sociaal-democratische partij.

DSP-voorzitter Önder Aksakal sprak met Hokna in het partijkantoor. Na het gesprek kwamen beide naar buiten voor een persconferentie waarbij de kandidaatstelling bekend werd gemaakt. Hokna werd bekend bij het grote publiek in Turkije door haar rol als zorgzame moeder in de tv-serie Yaprak Dökümü.

Loading...

Aksakal wees erop dat DSP de afgelopen dagen veel bekendheid heeft gekregen. Dat komt doordat veel bekende burgemeesters van de grootste oppositiepartij CHP overstapten naar DSP, nadat bekend werd dat het partijbestuur hun niet op de kandidatenlijst had gezet.

Hokna wil van Üskudar een ‘Republikeinse stad’ maken. Ze sprak over hoe rijk het district is aan geschiedenis en cultuur. Volgens Turkse media maakt DSP een goede kans districten in Istanbul te winnen, zoals Şişli, Avcılar, Adalar (Prinseneilanden), Kağıthane, Silivri en Beşiktaş.

Loading...

Opmerkelijk voor een kleine partij als DSP in Istanbul, waar meestal de AK Partij van president Erdoğan of de grootste oppositiepartij CHP de districten wint.

Veel kans lijkt de actrice niet te gaan maken. De vorige gemeenteraadsverkiezingen kreeg DSP iets meer dan 160 duizend stemmen. In Üsküdar kreeg de partij bijna 300 stemmen. De AK Partij won daar de verkiezingen nipt van CHP.

Momenteel zijn er door heel Turkije vijf districten waar er een DSP burgemeester is.

Loading...

Eerder werd ook al bekend dat een andere acteur, Emre Kınay, voor het burgemeesterschap gaat in Kadıköy namens de nieuwe centrum-rechtse partij IYI Parti. Ook hij lijkt weinig kans te maken. Dat district in Istanbul is een CHP-bolwerk.

  • Loading...