Bezwaren AK Partij aangenomen: hertelling in Istanbul

Turks.nl Redactie

De onduidelijkheid rond de verkiezingen in Istanbul duurt nog altijd voort. CHP-kandidaat Ekrem İmamoğlu won de verkiezingen afgelopen zondag, maar volgens de AK Partij van president Erdoğan is er op grote schaal gefraudeerd en heeft hun kandidaat Binali Yıldırım eigenlijk gewonnen.

De AK Partij eiste dat alle stemmen in de metropool opnieuw geteld zouden worden. De Turkse kiesraad heeft ingestemd met een hertelling in de districten Fatih, Beykoz, Çekmeköy, Şile, Bayrampaşa en Çatalca. In Beykoz zijn 5.352 stemmen ongeldig verklaard, terwijl in Çekmeköy 5.684 stemmen ongeldig zijn verklaard.

Volgens cijfers van de Turkse kiesraad heeft İmamoğlu 4.170.483 stemmen gekregen, terwijl Yıldırım 4.147.561 stemmen behaalde. Het verschil bedraagt 22.922 stemmen. Verwacht wordt dat dit aantal nog zal veranderen gezien bij enkele stembussen verkeerde cijfers zijn doorgegeven aan de kiesraad.

İmamoğlu

İmamoğlu heeft ondertussen de winst al opgeëist en vertrok dinsdag naar Ankara om respect te betuigen aan Atatürk, oprichter van de republiek Turkije en een bezoek te brengen aan de leiders van oppositiepartijen CHP en IYI Parti. Op zijn social media profielen heeft hij zijn biografie aangepast naar ‘Burgemeester van Grootgemeente Istanbul’.