Binali Yıldırım erkent verlies Istanbul

Turks.nl Redactie

AK Partij-burgemeesterkandidaat Binali Yıldırım heeft zijn verlies in de burgemeestersverkiezingen voor de metropool Istanbul erkend.

Nadat de laatste stemmen dinsdagavond waren herteld, kreeg CHP-burgemeesterkandidaat Ekrem İmamoğlu het mandaat van de provinciale verkiezingsraad waarmee hij zijn ambt kan uitoefenen.

De AK Partij blijft volhouden dat er van alles mis was met de verkiezingen in Istanbul. Er loopt nog altijd een buitengewone bezwaarprocedure voor herverkiezingen in Istanbul, maar verwacht wordt dat deze zal worden afgewezen.

Binali Yıldırım zelf heeft de nederlaag wel  erkend. Op Twitter schrijft hij: ‘Het verkiezingsproces in Istanbul is voltooid. De provinciale verkiezingsraad heeft het mandaat toegekend aan İmamoğlu. Ik hoop dat het besluit veel goeds zal brengen. De  gevoede spanning bleek onnodig. Onze partij zal gebruik maken van haar rechten. Het laatste woord is aan YSK (Hoge Verkiezingsraad).’

Met de laatste zin doelt de oud-premier op het verzoek van de AK Partij om de verkiezingen in Istanbul te annuleren en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.