Burgemeester Beşiktaş ontslagen door ministerie van Binnenlandse Zaken

Turks.nl Redactie

Murat Hazinedar, burgemeester van het district Beşiktaş in Istanbul, is samen met twee gemeenteraadsleden ontslagen door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Na onderzoek zou zijn gebleken dat de ontslagen burgemeester lid zou zijn van de terroristische FETÖ-sekte. De gemeenteraadsleden zouden illegale vergunningen hebben verleend aan zakenmannen en smeergeld hebben ontvangen. In 2014 werd Hazinedar verkozen tot burgemeester met 76,3% van de stemmen.

CHP

De burgemeester en één van de gemeenteraadsleden zijn lid van de oppositiepartij CHP. Het andere gemeenteraadslid nam in 2015 ontslag van CHP. In december werd de burgemeester van het district Ataşehir in Istanbul ook ontslagen door het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat hij corruptie zou hebben gepleegd.

Enkele maanden eerder werden burgemeesters van meerdere steden gedwongen ontslag te nemen door president Erdoğan. Al die burgemeesters waren lid van de AK Partij, waar Erdoğan overigens voorzitter van is.

Protest

Via Twitter riep de afdeling van CHP in Istanbul de inwoners op om op te komen voor hun stem.

15 juli

Op social media gaat een document rond, waaruit valt te lezen dat Hazinedar toestemming vroeg aan de stadsgouverneur om naar het buitenland te gaan op 14 juli 2016, een dag voor de bloederige couppoging van FETÖ. Hij geeft aan op 16 juli, een dag na de couppoging terug te zullen keren.

Murat Hazinedar 14 Temmuz'da yurt dışına çıkmıştı