Burgemeester Nevşehir verklaart beroemdheden die İmamoğlu steunen persona non grata

Turks.nl Redactie

Rasim Arı, die afgelopen verkiezingen namens de AK Partij van president Erdoğan werd verkozen tot burgemeester van Nevşehir, heeft de beroemdheden die de afgelopen dagen hun steun betuigden aan Ekrem İmamoğlu, persona non grata verklaard in de provincie.

De verkiezingen waarmee de seculieren na 25 jaar wonnen in Istanbul werd ongeldig verklaard door de Hoge Kiesraad, waarna Turkse beroemdheden massaal steun betuigden aan Ekrem İmamoğlu, die inmiddels is vervangen door de gouverneur van Istanbul, die fungeert als waarnemend burgemeester tot de herverkiezingen op 23 juni.

De beroemdheden die steun betuigden aan İmamoğlu zullen in geen enkel evenement van de gemeente plaats kunnen nemen, laat de burgemeester weten. Hij zegt het besluit te nemen in het kader van beleidsvrijheid.

Volgens hem hebben de beroemdheden problemen met de nationale waarden van het land. Ook maken de beroemdheden propaganda voor terreurorganisaties als het ze uitkomt en waren die beroemdheden stil tijdens de couppoging in 2016.

Verder herdenken die beroemdheden volgens burgemeester Arı wel Berkan (Berkan Elvin kwam om bij de Gezi-protesten in 2013), maar herdenken ze Yasin en Eren niet (Yasin Börü en Eren Bülbül zijn slachtoffers van PKK-terreur).