CHP & MHP presenteren presidentskandidaat

Door | Politiek

Het gaat om Eklemeddin Ihsanoglu, voormalig secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking. Hij moet de concurrentie aangaan met premier Erdogan, die zichzelf mogelijk zal voorstellen als kandidaat.

Het is een zeer opmerkelijke zet van de CHP, de pro-seculiere partij die elk vorm van het mengen van de Islam binnen de politiek altijd heeft afgekeurd. Zo was de partij ook tegen het afschaffen van het hoofddoekverbod op universiteiten, en stapte naar het constitutionele hof om de afschaffing tegen te houden. Ook was er veel kritiek binnen de partij toen parlementariërs van de Ak Parij een hoofddoek besloten te dragen in het parlement.

Critici beweren dat de kandidaat wel aansluit bij de MHP, mede door het conservatieve karakter van de partij. Maar dat de CHP zo een kandidaat naar voren schuift, is ongekend. Ihsanglu staat ook bekend om zijn goede banden met de regerende Ak Partij.

Ihsanoglu
Ekmeleddin İhsanoğlu is geboren in Egypte, en heeft er ook zijn studie afgerond. Hij is hoogleraar, diplomaat, en voormalig secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Conferentie. Hij staat bekend om zijn hervormingen binnen de organisatie en zijn goede banden met Islamitische landen.

ihsIhsanoglu (rechts in pak) in Mekka.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...