Coalitiegesprekken CHP-AKP mislukken

De gesprekken tussen de AK Partij en de CHP zijn mislukt. Er komt definitief geen AKP-CHP regering en de kans op vervroegde verkiezingen in Turkije is groter dan ooit.
Turks.nl Redactie

Afgelopen week verliepen de gesprekken positief en de Turkse media speculeerde over dat een coalitie tussen de rivalen toch mogelijk zou zijn. Donderdag heeft een vervolggesprek plaatsgevonden, wat niet lang duurde. Na anderhalf uur vertrokken de leiders van beide partijen al naar huis. 

De AK Partij van Davutoglu en Erdogan kon geen absolute meerderheid behalen tijdens de afgelopen verkiezingen. De HDP en MHP sloten eerder al uit samen te werken met de AKP, waarvan veel ministers worden beschuldigd van corruptie. Voor 23 augustus moet duidelijkheid komen over een mogelijke nieuwe regering. Zoniet, kan president Erdogan nieuwe verkiezingen aankondigen.

De CHP meldt dat de AK Partij geen definitieve regering wilde vormen, maar een tijdelijke, tot aan de verkiezingen.

Critici zeggen dat dit altijd al het doel is geweest van de AKP. De gesprekken vertragen en vervroegde verkiezingen aan te kondigen, om zo toch een poging te doen om alsnog de meerderheid te behalen na nieuwe verkiezingen.