Dit dragen de kandidaten tijdens hun campagne: Een analyse

De uitstraling van politieke kandidaten is tegenwoordig even belangrijk als de woorden die zij zeggen tijdens hun verkiezingscampagnes.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat is ook het geval bij de kandidaten voor de aankomende presidentsverkiezingen; huidig premier Recep Tayyip Erdoğan, oppositie-kandidaat Ekmeleddin İhsanoğlu en de pro-Koerdische Selahattin Demirtaş.

De motieven, kleuren en soorten kleding die zij dragen zeggen veel over wat zij duidelijk willen maken en hoe zij het volk willen beïnvloeden om op hun te stemmen. Met voorbeelden analyseren wij de kledij van de kandidaten:

aa picture 20140807 2983468 web

Recep Tayyip Erdoğan
Bij de eerste oogopslag komt Erdoğan vrij ‘trendy’ en ‘eigentijds’ over, gewaagde kleding dat met de tijd mee gaat. Dankzij zijn lengte en zijn bijnaam als ‘uzun adam’ (de lange man) kan hij strepen en blokken op zijn jassen prima combineren. De geruite patronen leiden af, maar er zit meer achter: Ruiten en lijnen bij kleding geven een indruk van ‘zelfvertrouwen’ en ‘controle’. Erdoğan draagt geruite jassen vaak in crisistijden, zoals tijdens de Taksimdemonstraties een jaar geleden. Ook zijn ministers doen hieraan mee, alsof zij vooraf afspreken over wat voor kleding zij zullen dragen!

aa picture 20140731 2931223 web

Tijdens ontmoetingen met het volk draagt Erdoğan nooit een stropdas en heeft vaak een (licht)blauwe hemd, wat een ‘vertrouwde’ indruk geeft. Dit wordt ook gedaan door de andere kandidaten. Tijdens de grote rally in Istanbul droeg Erdoğan een witte hemd. Ook zijn vrouw had witte kleding aan. Daarmee wil hij zeggen een nieuw weg in te gaan slaan, een schone bladzijde in zijn carriere!

aa picture 20140803 2955678 web


aa picture 20140727 2903869 webEkmeleddin İhsanoğlu
‘Klassiek en ouderwets’ komt naar boven wanneer we de uiterlijk van İhsanoğlu zien. Kleding dat misschien een maatje te groot is, maar wordt gedragen door mannen door heel Turkije. Hij draagt altijd een stropdas, een geeft daarmee een vrij zakelijke, maar ook een vertrouwde indruk. Wel maakt dat hem minder toegankelijk. De afstanden die hij dagelijks loopt kan ook een trigger zijn geweest voor zijn ‘relaxte’ kledingkeuze. Hij loopt vaak door de markten en het centrum van de steden om daar mensen te ontmoeten.
aa picture 20140804 2961866 web
Hij is 70 jaar oud en probeert zich mogelijk daarom niet uitdagend te kleden. Toch geeft hij een indruk als ‘een omarmende vader’ of een ‘lieve opa’, iets wat het land misschien wel nodig heeft in een tijd met grote politike spanning. Hij draagt zachte kleuren dat een beeld geeft van een sociale en makkelijk benaderbare persoon.


Selahattin Demirtaş
‘Burgerlijk’ en ‘vertrouwd’ is de eerste indruk waneer wij zien hoe Demirtaş zich kleedt. Het is zeker dat hij, of zijn stylist, goed nadenkt voordat hij de straat op gaat. Tijdens ontmoetingen met het volk oogt hij sportief. Pas bij officiële bijeenkomsten is hij ‘strak in pak’ te zien. 
aa picture 20140727 2901245 web
Met zijn sportieve kleding, gecombineerd met zachte en sterke kleuren geeft hij een energieke indruk. Een message als ‘Ik kan het en ik ben er klaar voor!’. De blauwe tonen waar hij een voorkeur aan geeft staat voor betrouwbaarheid en gevatheid. Hij heeft geen lijfwachten en geeft mensen zoveel mogelijk een hand. Daarmee zegt hij het land ‘samen’ teg gaan besturen als hij wordt gekozen.

aa picture 20140725 2887459 web

  • Loading...