Turkije eist juridische actie tegen Rotterdamse politie

Turks.nl Redactie

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat er juridische stappen worden genomen tegen de Rotterdamse politie voor het politiegeweld dat werd gepleegd afgelopen zaterdagnacht. Dat meldt Reuters.

De Nederlandse zaakgelastigde werd op het matje geroepen in Ankara om de klachten van de Turken aan te horen. De Turken beklaagden zich vooral over het gedrag van de Rotterdamse politie tegen Turkse demonstranten.

De Mobiele Eenheid werd ingezet met honden, paarden en een waterkanon om de demonstranten uit elkaar te halen. Demonstranten gooiden met flessen en stenen en zo’n zes demonstranten moesten naar het ziekenhuis vanwege het geweld. Daarnaast raakte zeker één politieagent gewond. ”De Turkse gemeenschap en onze burgers waren het doelwit van slechte behandelingen met inhumane en vernederende methoden. De interventie tegen de vreedzame demonstranten die hun vrijheid van vergadering gebruikten, waren disproportioneel”, aldus een verklaring van het Turkse ministerie van BuZa.

De Turkse minister van BuZa zegt een officieel verzoek te hebben gedaan aan Nederland om excuses aan te bieden voor de ongeregeldheden zaterdagnacht in Rotterdam.

Derde keer

Het was inmiddels de derde keer sinds zaterdag dat een Nederlandse vertegenwoordiger op het matje werd geroepen. De Nederlandse charge d’affaires werd eerder op zaterdag al op het matje geroepen. De Nederlandse ambassadeur is op verlof. De Turkse minister van BuZa had al laten weten hem ‘enige tijd’ niet terug te willen.