Dit zijn de meest opmerkelijke verkiezingsbeloftes

De verkiezingen komen er aan, en daarom is het tijd om te duiken in de nabije geschiedenis.
Turks.nl Redactie

Wij hebben een lijst samengesteld met de uitspraken van de politieke sleutelfiguren van de afgelopen halve eeuw. Daar zaten vrij opmerkelijke verkiezingsbeloftes tussen.

ecevit.jpg

1969: Bulent Ecevit ‘Alle dorpen worden steden’

Oud minister president Bulent Ecevit kwam in 1969 met een bijzondere belofte tijdens de verkiezingen. Alle dorpen in Turkije zouden steden worden. Ecevit probeerde zijn belofte in het jaar 1978-1979 waar te maken door van twee dorpen in Van en in Bolu een stad te maken. Tevergeefs.

demirel.jpg

1991: Suleyman Demirel ‘Wat er ook wordt beloofd, Demirel geeft 5 Lira er boven op’.

Oud premier Suleyman Demirel beloofde tijdens de verkiezingen in 1991 dat hij de economie zou verbeteren in 500 dagen. Daarnaast beloofde Demirel dat hij de pensioenleeftijd en de inflatie naar beneden zou trekken. Demirel won de verkiezingen met 27% van de stemmen, maar voordat hij actie kon ondernemen als minister president, werd Demirel president na de dood van toenmalig president Turgut Ozal.

tansu.jpg

1995: Tansu Ciller: ‘In 1998 worden we lid van de Europese unie.’

De enige vrouwelijke premier van Turkije beloofde iedereen twee sleutels: Van een een huis en van een auto. Met daaropvolgend een tractor voor elke boer. Ciller werd premier nadat Demirel president werd. Of Ciller haar beloftes waar heeft kunnen maken? No comment.

erb.jpg

1996: Necmettin Erbakan : ‘Geen rente in het land en we zullen zelf 5000 tanks produceren.’

Necmettin Erbakan beloofde een moskee te bouwen op het Taksimplein en alle soorten rente af te schaffen in het land. Erbakan heeft zijn beloftes niet kunnen nakomen door zijn korte carrière als minister president. Hij moest aftreden na druk van het leger, dat toen veel macht had binnen de Turkse politiek.

bahceli.jpg

1999: Devlet Bahceli: ‘Het hoofddoekprobleem kunnen alleen echte mannen oplossen en niet de watjes.’

De leider van de MHP gaf de belofte om het hoofddoek-probleem op te lossen. Nesrin Unal, MHP-parlementariër, moest uiteindelijk nog steeds haar hoofddoek af doen als ze het parlementsgebouw binnenkwam.

 

2002: Besim Tibuk: ‘Geen buitenspel meer.’

Besim Tibuk die zich verkiesbaar stelde onder de LDP gaf een belofte dat heel veel vrouwen blij zou kunnen maken. ‘Als ik aan de macht kom, zal ik de buitenspelregel afschaffen en de doelen groter maken’.

uzan.jpg

2002: Cem Uzan: ‘Brandstof wordt 1 lira.’

Zakenman Cem uzan is niet te vergeten. Hij deelde broodjes doner en ayran uit aan het publiek tijdens zijn campagne. Zijn belofte dat brandstof 1 lira zal worden’ is door niemand vergeten tot op de dag vandaag. 

haydarmanyagi.jpg

2002: Haydar Bas: ‘Nee nee, brandstrof zal 80 cent worden.’

Haydar Bas is misschien wel de meest gulle politici als het gaat om beloftes maken. Naast zijn brandstof voor 80 cent, beloofde Bas een maandelijkse uitkering van 500 Lira voor elke huisvrouw . Elk nieuwe moeder krijgt 15.000 Lira van de overheid. Daarnaast een kinderbijslag van 250 Lira per kind; en niet te vergeten, minimumloon zal 5.000 Lira worden. 

erdo.jpg

2002:  Recep Tayyip Erdogan: ‘Ik wil alleen maar 3 jaar van jullie.’

Tijdens de verkiezingscampagne in 2002 beloofde Erdogan het volgende aan alle ambtenaren; ‘Ik wil alleen maar 3 jaar van jullie. Na 3 jaar zal ik jullie wensen waarmaken.’ Na drie jaar kregen protesterende ambtenaren het volgende antwoord; Er wachten buiten nog 500 duizend werklozen mensen. Neem ontslag als je niet komt opdagen op je werk.’

kemal.jpg

2011: Kemal Kilicdaroglu: ‘Ik heet Kemal, ik vind het geld wel.’

De oppositieleider Kemal Kilicdaroglu beloofde een uitkering van 600 Lira per maand voor alle arme gezinnen. Op de vraag hoe hij aan het geld gaat komen geeft de oppositieleider een bijzonder antwoord; ‘Ik heet Kemal, ik vind het geldwel.’

  • Loading...