Echtgenote overleden president Turgut Özal: ”Ik dronk whiskey en ik bad vijf keer per dag”

Turks.nl Redactie

De echtgenote van de overleden president Turgut Özal, Semra Özal, deed interessante uitspraken in een interview met Posta, een van de grootste kranten van het land.

”U dronk whiskey, u lachte hard, u danste en zong zelfs van tijd tot tijd. U was zelfs de eerste vrouw die sigaren rookte in Turkije. Bovendien als echtgenote van de conservatieve Turgut Özal. Is er nooit druk op u geweest?”, vroeg journaliste Alev Gürsoy Cimin.

”Turgut bracht het echte laïcisme (secularisme, scheiding van kerk en staat) naar Turkije en heeft de horizon van de mensen verbreed. Er was natuurlijk sprake van een bepaalde druk. Maar ik deed alles op z’n plek en met mate. Ik las uit de Koran, maar ging ook naar feestjes. Ik las de Koran zelfs in het Arabisch en bad zelfs vijf keer per dag. Maar ik ging ook naar recepties en dronk mij whiskey. Alles heeft z’n plek”, aldus Özal.

8558896
Familie Özal

”Ik durf wel te zeggen dat ik minder sigaren rook om gezonder te leven. Alcohol drink ik al helemaal niet meer. Ik neem pillen, die kan ik niet slikken met alcohol. Ik mis alcohol ook niet. Om samen te vatten, ben ik niet zo nieuwsgierig naar alcohol”, zei de ex-First Lady.

8558894
Semra Özal met een sigaar

Turgut Özal

Turgut Özal leidde Turkije 10 jaar lang. Eerst als premier en daarna als president. In het grootste deel van zijn politieke carrière trok de militaire junta aan de touwtjes.

Özal was van 1983 tot 1989 de 19e premier van Turkije. In die periode was het Turkse leger aan de macht na een militaire staatsgreep in 1980. De president toentertijd was generaal Kenan Evren, hoofd van de Turkse Strijdkrachten.

In 1989 nam Özal het stokje over van generaal Evren werd de eerste niet-militaire president na de militaire coup. Daarmee kwam na 9 jaar een eind aan het militair regime. In 1993 echter overleed hij plotseling aan een hartaanval, kort na een bezoek aan de onafhankelijk geworden Turkse landen in Centraal-Azië.

In Turkije wordt nog door velen, waaronder zijn eigen familie, beweerd dat Özal is vergiftigd.

  • Loading...