Erdoğan: “Coupplegers wilden hoofd leger laten spreken met Gülen”

President Erdoğan zei in een interview met France 24 dat de coupplegers de stafchef van het Turks leger, Hulusi Akar, wilden laten spreken met Fethullah Gülen.
Turks.nl Redactie

In de nacht van 15 op 16 juli werd de stafchef van het leger gegijzeld door de coupplegers. Eerder werd bekend dat hij gedwongen werd een verklaring te ondertekenen. Met deze verklaring zou het gehele leger achter de coup staan. Akar weigerde echter. De topadviseur van Akar, een van de coupplegers, verklaarde al dat dit een van de redenen was dat de coup mislukte.

Nu verklaart Erdoğan voor het eerst dat de coupplegers Akar wilden laten spreken met ‘hun leider’ Gülen. Oppositiekrant Sözcü beweert dat de couppleger die dit voorstelde, Mehmet Partigöç is.

‘Gülen-coup’

Dit is tot dusver het zwaarste bewijs dat Gülen achter de coup zit. Eerder was al bekend dat veel Gülenisten hoge posities bezetten in het leger en zij binnenkort zouden worden gezuiverd. Een deel zat al vast vanwege de ‘Izmir spionage-zaak’.

Levent Türkkan, couppleger en hoofdadviseur van stafchef Akar gaf toe een Gülenist te zijn. Een couppleger werd opgepakt met een papiertje met een gebed van Fethullah Gülen. Het was zelfs ondertekend met ‘H.E’, afkorting van Hoca Efendi, de bijnaam van Gülen.

Tot slot werd couppleger Mithat Aynacı opgepakt toen hij reed in een tank met militaire kleding. Aynacı was directeur van de politie in Istanbul, maar werd ontslagen vanwege banden met de Gülenbeweging.

  • Loading...