Erdoğan: “Coupplegers wilden hoofd leger laten spreken met Gülen”

Door | Politiek

In de nacht van 15 op 16 juli werd de stafchef van het leger gegijzeld door de coupplegers. Eerder werd bekend dat hij gedwongen werd een verklaring te ondertekenen. Met deze verklaring zou het gehele leger achter de coup staan. Akar weigerde echter. De topadviseur van Akar, een van de coupplegers, verklaarde al dat dit een van de redenen was dat de coup mislukte.

Nu verklaart Erdoğan voor het eerst dat de coupplegers Akar wilden laten spreken met ‘hun leider’ Gülen. Oppositiekrant Sözcü beweert dat de couppleger die dit voorstelde, Mehmet Partigöç is.

‘Gülen-coup’

Dit is tot dusver het zwaarste bewijs dat Gülen achter de coup zit. Eerder was al bekend dat veel Gülenisten hoge posities bezetten in het leger en zij binnenkort zouden worden gezuiverd. Een deel zat al vast vanwege de ‘Izmir spionage-zaak’.

Levent Türkkan, couppleger en hoofdadviseur van stafchef Akar gaf toe een Gülenist te zijn. Een couppleger werd opgepakt met een papiertje met een gebed van Fethullah Gülen. Het was zelfs ondertekend met ‘H.E’, afkorting van Hoca Efendi, de bijnaam van Gülen.

Tot slot werd couppleger Mithat Aynacı opgepakt toen hij reed in een tank met militaire kleding. Aynacı was directeur van de politie in Istanbul, maar werd ontslagen vanwege banden met de Gülenbeweging.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...