Erdoğan disst Netanyahu

Turks.nl Redactie

De woordvoerder van president heeft gereageerd op de uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu sprak afgelopen weekend in Frankrijk over Turkije en de Turkse president, die flinke kritiek had geuit op het Israëlische beleid tegenover de Palestijnen. Vorige week maakte de Amerikaanse president Trump bekend Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, integenstelling tot het wereldwijd beleid om Tel Aviv als hoofdstad van Israël aan te merken.

Na het besluit braken wereldwijd protesten uit, alsook in Palestina en Israël. Er vielen honderden gewonden en meerdere doden bij het ingrijpen van de Israëlische veiligheidsdiensten. De Turkse president sprak met harde woorden over het Amerikaanse besluit. Hij noemde Israël een terreurstaat die kinderen vermoordt.

“Sinds 1947 wordt Palestina bezet. Israël is een bezetters, Israël is een terreurstaat. Trump, wij zullen niet dezelfde fout maken als jij. Wij hebben namelijk eer. Toen Joden uit Spanje werden verjaagd, hebben mijn voorvaderen de deuren geopend voor ze”, aldus Erdoğan.

Hij liet nogmaals weten het besluit niet te erkennen en met alle juridische middelen ertegen te strijden. De Turkse president had de Islamitische Samenwerkingsorganisatie opgeroepen bijeen te komen in Istanbul op 13 december.

Reactie Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu werd woedend na de uitspraken van Erdoğan. Hij reageerde tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk. Hij was niet blij dat de Turkse president hulp verleent aan Palestijnen.

”Ik ben het niet gewend om lessen over moraliteit te krijgen van een leider die Koerdische dorpen bombardeert in zijn eigen Turkije, die journalisten opsluit, Iran helpt internationale sancties te ontlopen en die terroristen helpt, waaronder in Gaza, om onschuldige mensen te doden.”

PM Netanyahu on President Erdogan's remarks

Prime Minister Benjamin Netanyahu commented on Turkish President Erdogan's remarks, at a joint press conference with French President Emmanuel Macron:"I'm not used to receiving lectures about morality from a leader who bombs Kurdish villagers in his native Turkey; who jails journalists; who helps Iran go around international sanctions; and who helps terrorists, including in Gaza, kill innocent people. That is not the man who is going to lecture us."Video: GPO

Posted by The Prime Minister of Israel on Sunday, December 10, 2017

Diss Erdoğan

De woordvoerder van Erdoğan reageerde met rake woorden op Netanyahu. ”Een land dat de eeuwenlange Palestijnse staat heeft bezet en systematisch inbreuk maakt op VN-resoluties, moet eerst naar zichzelf kijken in plaats van Turkije aanvallen”, aldus de woordvoerder van de Turkse president.

  • Loading...