Erdoğan feliciteert joden met feestdag

President Recep Tayyip Erdoğan heeft een bericht gepubliceerd waarin hij de joodse inwoners van Turkije feliciteert met Chanoeka, een joodse feestdag.

Chanoeka, ook bekend als ‘het feest van de lichtjes’, begint op 16 december en eindigt op de 24ste.

“Van harte feliciteer ik onze joodse inwoners met de Chanoeka. Wij zien de sociale en culturele diversiteit in Turkije als een rijkdom dat onze eenheid en solidariteit versterkt.” zegt Erdoğan in zijn bericht. Hij legt de nadruk op de hervormingen die zijn doorgevoerd in de afgelopen 12 jaar om de godsdienstvrijheid in het land te versterken.

“Tijdens meest pijnlijke en moeilijke perioden van de geschiedenis openden wij onze armen voor joodse mensen. Zij behoren tot de eersterangs burgers van Turkije. Onze joodse burgers leveren met academische en zakelijke succes een ongekende bijdrage voor ons land,” voegt Erdogan eraan toe. Hij verwijst naar het Ottomaanse rijk dat joodse vluchtelingen opving toen zij werden verdreven uit Europa. Ook tijdens de tweede wereldoorlog werden honderden joden uit concentratiekampen gered nadat ze Turkse paspoorten kregen van Turkse ambassades in Nazi-Duitsland.