Erdoğan: Grieks-Cyprus als EU-voorzitter onacceptabel

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vindt het onacceptabel dat Cyprus volgend jaar juli het roterend voorzitterschap van de Europese Unie (EU) overneemt.

Dat meldt elsevier.nl

Turkije erkent een gehele Cyprus niet en zegt dat lidstaten goed moeten nadenken over de gevolgen als de lidstaat toch voorzitter wordt. 

Voorstel
Erdogan zegt dat zijn land niet verder kan gaan met de onderhandelingen over toetreding tot de EU gedurende de zes maanden dat Grieks-Cyprus voorzitter is.

Volgens Erdogan heeft Turkije genoeg gedaan om tot een akkoord te komen met het Griekse deel van het eiland. Verwacht werd dat de premier tijdens zijn bezoek met een nieuw voorstel zou komen, maar deze berichten spreekt Erdogan tegen. ‘Wij zullen geen concessies doen en niemand hoeft hierop te wachten.’

Eerder dreigde de Turkse minister Ahmet Davutoglu (Buitenlandse Zaken) al met een crisis als Cyprus volgend jaar het voorzitterschap overneemt. Als dat gebeurt, moet Turkije met Cyprus onderhandelen over het EU-lidmaatschap, wat volgens Davutoglu’ondenkbaar’ is. ‘Onze relatie met de EU komt dan op een vriespunt,’ zegt de minister.

Coup
De Duitse politieke partij CSU wil dat de onderhandelingen met Turkije worden opgeschort tijdens het voorzitterschap van Grieks-Cyprus. ‘Wie weigert met een lidstaat te praten, staat negatief tegenover de hele EU,’ zegt CSU-parlementariër Stefan Müller.

Turkije erkent alleen Noord-Cyprus, terwijl het Grieks-Cypriotische gedeelte in 2004 lid is geworden van de EU. Het noordelijke deel van het eiland is in 1974 door Turkije bezet na een kortstondige Griekse coup. De Turken hebben er toen een eigen republiek gesticht.

De tweedeling van het eiland is een van de belangrijkste obstakels voor de toetreding van Turkije tot de EU. Het land onderhandelt sinds 2005 met de Unie over het lidmaatschap.