Erdoğan: ‘Hypocrisie betreft gevangen journalisten in Turkije’

De persvrijheid in Turkije wordt als één van de grote struikelblokken gezien voor de toetreding tot de EU. De Europese landen stellen dat er in Turkije veel journalisten onterecht vastzitten vanwege de kritiek die zij op de overheid hebben.
Turks.nl Redactie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een Duitse journalist deze kwestie aankaartte tijdens een persconferentie, die premier Erdogan en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, afgelopen maandag gaven.

De Turkse premier leek echter niet van zijn stuk gebracht te zijn door de vraag en had zijn antwoord al klaarliggen: “de journalisten die op dit moment vastzitten in Turkije, zitten niet achter de tralies vanwege de artikelen die ze hebben geschreven. Deze gevangenen worden vastgehouden vanwege de couppogingen die zij hebben gepleegd of vanwege hun banden met terroristische organisaties.”

Erdogan ging nog een stapje verder en stelde dat de Europese landen zich ook niet altijd aan hun eigen regels houden: ” er zitten op dit moment ongeveer 50 journalisten achter de tralies in Groot-Brittannië. Hebben jullie jezelf ooit wel eens afgevraagd waarom zij vastzitten? Ik adviseer jullie om eens uit te zoeken of zij banden hebben met de IRA”, aldus Erdogan.

© Turks.nl