Erdogan: “Ik zal opstappen bij verlies”

De Turkse premier Erdogan zal opstappen als hij de lokale verkiezingen op 30 maart verliest. “Ik ben bereid om de politiek te verlaten als mijn partij niet als winnaar uit deze verkiezingen komt”, zei hij in Ankara. Hij vroeg hardop of of andere partijleiders hetzelfde zouden doen.
Turks.nl Redactie

Erdogan en zijn partij staat sinds december onder vuur, vanwege een onderzoek naar corruptie tegen meerdere ex-ministers. Ook lekten er geluidsopnames op van hem tussen hem en zijn zoon. Hij zou opdracht geven om contant geld uit zijn huis te halen. Erdogan meent dat hij slachtoffer is van een complot.

Erdogan geeft gesprek toe
Deze week verschenen opnieuw opnames van Erdogans telefoongesprekken. Daarin vraagt hij zijn toenmalige minister van Justitie om een zaak tegen een Turkse mediamagnaat op de voet te volgen. Erdogan zei vandaag in een toespraak dat hij dat de normaalste zaak van de wereld vindt. “Wat is daar mis mee?”, vroeg hij. Critici zeggen dat de premier zich niet met de rechtsgang moet bemoeien.

Het is voor het eerst dat Erdogan toegeeft dat hij te horen is op een geluidsopname. De Turkse president Gül kondigde gisteren een onderzoek aan naar het afluisteren van duizenden politici en zakenmensen.

Vertrouwen
Bij de lokale verkiezingen kunnen de Turken nieuwe burgemeesters en provincieraden kiezen. Erdogan is zelf niet verkiesbaar, maar zijn AK-partij doet overal mee. Die won bij de laatste verkiezingen in 2009 in tien van de zestien grootste steden, waaronder in Istanbul en Ankara. Deskundigen verwachten dat de verkiezingen spannend worden.