Erdogan reageert op vraag ‘bent u een dictator?’

De Turkse president Erdogan reageert scherp op een vraag van een buitenlandse journalist tijdens een persbijeenkomst. 
Turks.nl Redactie

“Sommige burgers zijn bang voor u. Zij vinden dat u uw land dichterbij een dictatuur brengt. Men zegt zelfs dat de staat achter de terreuraanslagen in Ankara zit. Hoe denkt u over deze beschuldigingen?” was de vraag van de journalist. 

“Je zou zo’n vraag niet kunnen stellen in een land met een dictator aan de macht”, is het eerste antwoord van Erdogan. “Ook zou je in een dictatuur niet kunnen zien dat de president en gezin voortdurend worden beledigd. Turkije is een parlementaire democratie dat geen grenzen kent betreft vrijheden.”

Hij geeft als voorbeeld dat zowel social media als de mainstream media vol zijn met beledigingen tegen zichzelf en zijn familieleden.

Ook heeft hij sterke kritiek op de bewering dat de staat achter aanslagen zou zitten. “Praat je met meningen of met feiten? Als je praat met een mening hierover, heb je altijd ongelijk. Feiten zijn altijd waar.” zegt de Turkse president. “Er wordt gesproken met roddels, puur voor zwartmakerij.”

“Ik ben een president die met 52% van de stemmen is gekozen. Hoe kun je zo’n persoon bestempelen als dictator? Het zijn de mensen die hun macht willen grijpen over Turkije die dit beweren. De economische en sociale ontwikkelingen van het land moeten in acht worden genomen voordat zulke beweringen worden gemaakt,” aldus Erdogan.

Het gesprek (Turks):