Erdogan sneert naar Europarlement over kritisch rapport

Tayyip Erdogan hekelt een rapport van het Europees Parlement waarin staat dat de situatie rondom persvrijheid en vrouwenrechten in Turkije “verslechterd”.
Turks.nl Redactie

Erdogan vindt dat het rapport is gemaakt door mensen die het land niet kennen.

Het Europarlement stelt dat recente arrestaties van journalisten het vertrouwen in de Turkse rechterlijke macht en de naleving van de democratische beginselen schaadt. In de afgelopen weken werden 27 journalisten opgepakt. Volgens Erdogan omdat ze worden verdacht van terrorisme en niet vanwege hun verslaggeving.

De journalisten orden verdacht van deelname aan een ultranationalistische groep die strijd voor secularisatie. De AK-partij van Erdogan hangt moslimwaarden aan. De premier heeft zich ongeduldig uitgelaten over de gesprekken over toetreding tot de EU die in 2005 startten. Na het rapport van het Europarlement zei hij dat Turkije “op zijn eigen manier verder blijft gaan”.

In juni zijn er verkiezingen in Turkije en polls wijzen uit dat AK een derde achtereenvolgende termijn van haar één partijregering tegemoet kan zien. Erdogan wil een nieuwe grondwet aangezien de huidige door onder militair leiderschap is geschreven in de jaren ’80. AK heeft de invloed van het leger, dat in 1960 en 1997 regeringen omver wierp, weten terug te dringen. Zo meldt nrc.nl.

  • Loading...