Erdogan: “Turkije vrijer dan sommige EU-landen”

Turkije kent meer vrijheid dan in sommige landen in de Europese Unie. Dat beweert Erdogan tijdens een interview met Al Jazeera.
Turks.nl Redactie

De woorden van Erdogan komen op dezelfde dag als er demonstraties plaatsvinden tegen de nieuwe internetwet. Zo’n 2000 mensen demonstreerden in Istanbul tegen de plannen van de regering. De politie greep in met traangas en waterstralen tegen demonstranten die aanvielen met vuurwerkbommen.

Het interview ging voornamelijk over de Taksimdemonstraties in mei. “De overheden van Duitsland en Engeland zouden op dezelfde manier hebben gereageerd”, aldus Erdogan.

“Turkije is vrijer dan sommige staten in de Europese Unie. Wanneer je refereert naar de Taksimdemonstraties, kijk dan ook naar de gebeurtenissen in Frankfurt en Hamburg. Heb je niet gezien wat de politie daar heeft gedaan?” verteld de Turkse premier.

Honderden mensen raakten gewond in Hamburg en Frankfurt tijdens demonstraties tegen bezuinigingen. In 2011 greep de politie in Londen in bij demonstraties die ontstonden na het neerschieten van een ongewapende man. Veel demonstranten werden daarbij vervolgd, en kregen zware straffen. 

“Ik ze niet dat twee kwaden het ene kwaad goedpraten, maar ik geef voorbeelden. Wij komen op tegen schade die wordt aangedaan aan het openbaar domein. Onze taak is om maatregelen te nemen om rust en orde te knopen.”

Internet
Woensdag werd de internetwet aangenomen in het Turkse parlement, met kritiek van de oppositiepartijen. Belangenorganisaties vragen president Gül om de wet te verwerpen. Met de nieuwe wet kunnen internetsites worden afgesloten zonder rechtspraak, wanneer er sprake is van privacyschending. De stap komt na het uitlekken van illegale telefoonaftappingen, en beweringen dat er sextapes zijn van politici.

“De reglementen leggen geen censuur op het internet, het zorgt er juist voor dat het veiliger en vrijer wordt” aldus Erdogan.

Al Jazeera / Vertaald door Turks.nl

  • Loading...