Erdoğan: ‘Turkisme’ aanhangen is separatisme

Turks.nl Redactie

De Turkse president Erdoğan sprak op de 40e vergadering van dorpshoofden.

Bij de vergadering uitte hij kritiek op YPG, de Syrische tak van de separatistische terreurorganisatie PKK. Ook uitte hij kritiek op het Turkisme, een vorm van het Turks nationalisme.

”PYD en YPG gebruiken helaas de goedwillende Koerden aldaar. Zij zijn een tak van de PKK. Ik ben een Koerd, maar alstublieft, zeg niet tegen de YPG, zeg niets tegen de PYD. Sorry hoor, Koerdische broeders. Als jullie deze terroristen steunen, scheiden onze wegen. We moeten eerlijk zijn”, aldus Erdoğan.

Voor mij is er geen onderscheid tussen Turken, Koerden, Lazen, Tjerkessen en Abhazen. Wij houden van de schepping omwille van de schepper”, zei de president.

”Het is je volste recht om jezelf een Koerd te noemen, maar niet je recht om je Koerdischist te noemen. Het is je volste recht om jezelf een Turk te noemen, maar niet je recht om je een Turkist te noemen. Want dat is separatisme”, sloot hij af.

Kritiek

De Turkse president kon op kritiek rekenen vanuit de nationalistische hoek.

Volgens politicus Sinan Oğan is Turkisme niet hetzelfde als Koerdischisme.

Een andere nationalistische politicus beschuldigde de president ervan niet trouw te zijn aan het Turkse volk.

Deze twitteraar is het ook niet eens met Erdoğan. ”Heb jij ooit een Turkist gezien die bommen laat ontploffen of zijn land verraadt?”, vraagt hij de president.

https://twitter.com/Emresunset/status/920646321786228736

 

 

  • Loading...