Erdoğan: Tweede ‘Bosporus’ in 2023

Premier Erdoğan is van plan om een tweede Bosporus te creëren in Istanbul.

Dit om mogelijke overstromingen en olierampen te voorkomen. Dat vertelt een ambtenaar aan todayszaman.com.

Volgens de ambtenaar die anoniem wenst te blijven is Erdoğan van plan om een enorm kanaal te graven tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara waar alle transportschepen door zullen varen. Dit zorgt er voor dat er geen gevaar meer is voor olierampen in de Bosporus. Ook zullen overstromingen voorkomen waren. Delen van Istanbul waren in 2007 en 2009 getroffen door zware overstromingen die tientallen mensenlevens hebben geëist.

Het project is ontwikkeld in samenwerking met deskundigen uit de Universiteit van Istanbul. Naar verwachting gaat het project tussen 8 en 10 miljard dollar kosten. Het kanaal wordt niet gebouwd in een rechte lijn, maar door het volgen van rivierbeddingen.

100 jaar Turkse Republiek
Ook zei Erdoğan dat het project kan worden voltooid tot 2023, de 100e verjaardag van het Turkse Republiek. Echter wilt hij het project geheim houden omdat anders de grondprijzen zullen stijgen.

‘Gekke Project’
Erdoğan vertelde columnist Hincal Uluç over dat er een ‘Gekke Project’ in ontwikkeling is. Echter werden er geen details verstrekt. Sindsdien zijn er vele speculaties; De oppositiepartij CHP beweerde dat het gaat om de bouw van een gigantische moskee, anderen over dat Luchthaven Atatürk verplaats zou worden.

channel-01
Illustratie van het project

©Turks.nl