HDP draagt verkiezingswinst op aan PKK-leider

AvatarTurks.nl Redactie

HDP heeft de verkiezingswinst in Iğdır opgedragen aan PKK-leider Abdullah Öcalan. In de provincie werden de nationalisten van MHP nipt verslagen.

Volgens de laatste cijfers van het staatspersbureau Anadolu zondagavond had MHP de gemeente na tien jaar gewonnen. Nationalisten gingen daarop de straat op om de winst te vieren. Later in de nacht bleek HDP te hebben gewonnen.

MHP werd in de provincie gesteund door alliantiepartner AKP en oppositiepartij IYI Parti, die geen kandidaten stelden in de provincie en opriepen te stemmen op de MHP-kandidaat Isa Yaşar Tezel.

HDP, die in 2009 de gemeente overnam van MHP en sindsdien wint, heeft een banner opgehangen op het gemeentegebouw waarop de zege wordt opgedragen aan İmralı, het eiland waar PKK-leider Öcalan gevangen zit.

Complot

Tezel beweert dat er een complot is geweest van de terreurorgansaties FETÖ en PKK om HDP te laten winnen en heeft bezwaar ingediend tegen de resultaten. Hij noemt onder andere een huis waar 88 personen in staan geschreven en er zijn video’s op social media van frauderende HDP-waarnemers.

Op Twitter is de hashtag #ığdırdaYSKgöreve trending, waarmee de verkiezingsraad wordt opgeroepen op te treden in de provincie. De stemmen worden in ieder geval opnieuw geteld.

Steun

Tezel heeft in ieder geval de steun van Arif Hacılı, leider van de oudste politieke partij van Azerbeidzjan, tevens de grootste oppositiepartij aldaar. Dat komt vermoedelijk vanwege de Azerbeidzjaanse afkomst van Tezel, net als de MHP-achterban in de provincie.