Turkije heft onschendbaarheid op: HDP parlementariërs gevlucht

HDP parlementariërs Faysal Sarıyıldız en Tuğba Hezer zijn gevlucht uit Turkije uit angst om gearresteerd te worden, nu hun parlementaire onschendbaarheid is opgeheven, beweert het Koerdische medium Rûdaw.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Een bron binnen de pro-Koerdische HDP zou hebben gezegd dat de parlementariërs uit angst voor een arrestatie gevlucht zijn naar Europa.

Het Openbaar Ministerie had een dossier gestuurd naar het parlement om de onschendbaarheid van Sarıyıldız op te heffen. Sarıyıldız werd beschuldigd van het vervoeren van wapens met zijn auto voor terreurorganisaties.

Hezer wordt beschuldigt van ‘het propaganda maken voor een terroristische organisatie’ en ‘het lof uitspreken over een misdaad en over de misdadiger’. Hezer was aanwezig bij de begrafenis van de terrorist die tientallen mensen het leven ontnam in Ankara.

Een voorstel van de regerende AK Partij is in het parlement aangenomen met 376 stemmen. 140 mensen stemden tegen. Er zijn in totaal 138 parlementariërs die een onderzoek tegen zich hebben lopen, waarvan 50 van de HDP. De kans is groot dat 50 van de in totale 59 HDP’ers worden vervolgd

 

  • Loading...