İmamoğlu vs Yıldırım: dit zeggen de peilingen

Turks.nl Redactie

Over precies drie weken gaan de inwoners van Istanbul opnieuw naar de stembus om te stemmen voor een nieuwe burgemeester voor de grootstedelijke gemeente.

De spanning is hoger dan ooit. De vorige verkiezing werd gewonnen door CHP-kandidaat İmamoğlu met een voorsprong van slechts 13 duizend stemmen tegenover AKP-kandidaat Yıldırım. Een zeer klein verschil voor een stad met ruim 16 miljoen inwoners. De hoge kiesraad van Turkije verwierp de uitslag, omdat de voorzitters van meerdere stembussen onterecht zouden zijn toegewezen. De uitspraak van de kiesraad kwam na bezwaren door de verliezende AK Partij.

Peilingen

Nu de spanningen hoog zijn, vieren ook peilingbureaus hoogtij. Om de paar dagen zien we weer eens een nieuw onderzoek verschijnen in de Turkse media. Hieronder vind je de uitslagen van de drie laatste onderzoeken door de bekende bureaus Konsensus, MAK en Optimar.

Volgens Konsensus staat İmamoğlu met 50,2% voor in vergelijking met Yıldırım. Hij zou 48,1% van de stemmen krijgen. In het onderzoek wordt gemeld dat de stem van de jongeren de uitslag gaat bepalen. Verder zouden de stemmen van de partijen oppositiepartijen als DSP, Saadet en TKP verschuiven naar İmamoğlu, terwijl er in de stemmers van Yıldırım geen verschuiving plaatsvindt.

De uitslag van het onderzoek van MAK is vergelijkbaar. 50,3% voor İmamoğlu en 48,2% voor Yıldırım.

Optimar schets een wat afwijkend beeld. İmamoğlu zou met 52% een voorsprong hebben van 4%. Het onderzoek vond wel plaats voordat de kiesraad haar uitgebreide verklaring had gepubliceerd betreft de herverkiezingen. Mogelijk zegt een recente peiling wat anders.