IS HDP de politieke tak van de PKK?

Er is veel gebeurd sinds gisternacht. Maanden na de afschaffing van de parlementaire onschendbaarheid zijn de voorzitters van de PKK-gelieerde politieke partij HDP gearresteerd.
Turks.nl Redactie

HDP-voorzitter Selahattin Demirtaş en HDP-parlementariër Pervin Buldan op de foto met hoge PKK-leiders als Sabri Ok in Kandil, de thuisbasis van PKK.

De HDP’ers worden verdacht van het hebben van ‘banden met terreur’. Daarmee wordt gedoeld op de terreurbeweging PKK. Beide claimen op te komen voor de Koerden. HDP heeft de connectie tussen de twee altijd ontkend, zij zouden het vreedzame alternatief zijn in plaats van de gewelddadige PKK. Het motto van HDP is dan ook altijd ‘vrede’. Veel critici vinden echter dat HDP functioneert als de politieke tak van PKK in plaats van een vreedzaam alternatief voor de PKK.

Is dit een onterechte beschuldiging of zijn er daadwerkelijk banden tussen de politieke partij HDP en de terreurbeweging PKK?

 • Begin 2016 hield HDP haar tweede partijcongres. Daar werd een foto van de leider van de terreurbeweging PKK weergegeven op een gigantisch scherm in de zaal.
 • Meerdere keren kwamen incidenten in het nieuws, waarbij de PKK burgers onder druk zetten om op HDP te stemmen.
 • In 2012 riep de inmiddels gearresteerde HDP-leider Demirtaş: ”We zullen een standbeeld van voorzitter Apo (leider PKK) laten maken”, in reactie op verschijning van posters van Öcalan bij een partijbijeenkomst.
 • Dat partijleden, zelfs parlementariërs, op de voorgrond staan bij begrafenissen van gedode terroristen van de PKK, is inmiddels een veel voorkomend verschijnsel. Dat waren begrafenissen van terroristen die omkwamen bij gevechten met Turkse veiligheidsdiensten, maar ook begrafenissen van zelfmoordterroristen die tientallen onschuldige burgerlevens eistten. Het verweer op de kritiek was vaak dat ze meeleven met alle slachtoffers van het gewapend conflict. Desondanks zien we diezelfde HDP-ers niet terug bij begrafenissen van (zelfmoord)terroristen van IS. Noch zijn HDP-ers vaak te zien bij de begrafenissen van omgekomen militairen.
 • Demirtaş dreigde de HDP-leden zelfs om een onderzoek tegen hen in te stellen als ze de begrafenissen van gedode PKK-terroristen niet bij zouden wonen.
 • In tegenstelling tot de EU, de VS, Canada, Azerbeidzjan, Syrië, Irak, Iran, Kazachstan, Australië, Nieuw-Zeeland en de NAVO, is HDP van mening dat PKK GEEN terroristische organisatie is.
 • Beelden van HDP-parlementariër Faysal Sarıyıldız sloegen in als een bom in de Turkse media. Op de beelden was te zien dat de parlementariër meehielp met het dragen van wapens naar de PKK. Destijds kon hij niet aangehouden worden vanwege de onschendbaarheid. Sarıyıldız kan nu ook niet gearresteerd worden, want hij is in het buitenland.
 • Bij parlementaire besprekingen over de afschaffing van de onschendbaarheid riepen HDP-parlementariërs, pro-PKK en pro-Öcalan leuzen.
 • HDP-burgemeester van de stad Van kreeg 15 jaar gevangenisstraf voor het ‘lidmaatschap van de terreurorganisatie PKK’.
 • HDP-parlementariër Abdullah Zeydan riep tijdens een toespraak: ”Onderschat PKK niet, zij zullen jullie laten verdrinken in hun eigen spuug. Jullie spelen met vuur”, waarmee hij doelde op de Turkse overheid en de veiligheidsdiensten. Diezelfde Zeydan is inmiddels gearresteerd.
 • HDP-parlementariërs wilden vorig jaar een ‘levend schild’ vormen voor PKK-terroristen en daarmee voorkomen dat ze aangevallen konden worden door de Turkse veiligheidsdiensten.
 • HDP-voorzitter Figen Yüksekdağ riep vorig jaar: ”Wij leunen op de YPJ, YPG en de PYD. We zien hier geen enkel probleem in”. Die drie bewegingen zijn Syrische takken van de PKK.

Yüksekdağ en veel andere HDP-leden houden nog altijd vol dat er geen verband bestaat tussen de HDP en PKK. Daarnaast veroordeelde HDP, aanslagen van PKK. Maar hoe welgemeend zijn ze? Het oordeel is aan de lezer.

CwZriPrWEAAFThZ.jpg