Israël schort betrekkingen met Turks-Joodse gemeenschap op vanwege homofobie

Turks.nl Redactie

Er ontstond ophef in de Turks-Joodse gemeenschap na de aanstelling van de homoseksuele Yossi Levi Sfari als consul-generaal van Israël in Istanbul.

Er ontstonden spanningen tussen de Turks-Joodse gemeenschap en Israël na de aanstelling van Sfari.

Eerder was Sfari, wiens moeder van Turkse afkomst is, de zaakgelastigde van de Israëlische ambassade in Ankara. Afgelopen week schreef hij in een stuk in de krant Yedioth Ahronth dat hij wordt buitengesloten door de Turks-Joodse gemeenschap, vanwege zijn seksuele geaardheid.

Zo zou hij niet uitgenodigd zijn naar de Synagoge bij diverse gelegenheden. Er zou vaak uit de Thora worden gelezen in het consulaat, maar desondanks werd hij niet uitgenodigd.

Ishak Ibrahimzadeh, voorzitter van de Turks-Joodse gemeenschap, deed een verklaring na het stuk van de consul-generaal. ”Wij respecteren ons consulaat en onze consul-generaal en bemoeien ons niet met iemands privé-leven. Wij verwachten dat op dezelfde manier de waarden van onze gemeenschap worden gerespecteerd”, zegt de voorzitter.

”Wij hebben geen problemen met deze persoon, Israël, of de vertegenwoordigers. We zullen onze goede relatie met Israël voortzetten, maar we hebben er geen behoefte aan deze persoon dicht bij ons te hebben”, aldus Ibrahimzadeh.

De ruzie bereikte zelfs de media in Israël. Het Israëlische ministerie van BuZa liet weten dat ze Sfari niet weg zouden sturen. Het ministerie liet weten de betrekkingen met de Turks-Joodse gemeenschap op te schorten.

  • Loading...