Israëlische gezanten naar Turkije voor herstel betrekkingen

Vertegenwoordigers van de Israëlische premier Netanyahu zullen aanstaande donderdag arriveren in Ankara om de onderhandelingen tussen de twee landen te starten.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

De gesprekken zullen vooral gaan over de compensatie die betaald gaat worden aan de nabestaanden van de Mavi Marmara -slachtoffers. Ook zal Israël vragen om de rechtszaak tegen de Israëlische militairen die betrokken waren bij de aanval terug te trekken. 

In 2010 werd de Turkse hulpschip Mavi Marmara onderweg naar de Gazastrook op internationale wateren aangevallen door Israël. 9 activisten kwamen daarbij om het leven. Sindsdien waren de banden tussen de twee landen afgebroken, totdat Netanyahu in maart officieel excuses aanbood voor het incident.

Sinds de aanval is het de eerste keer dat er een bijeenkomst zal plaatsvinden op hoog niveau. De Turkse delegatie zal worden geleid door vice-premier Bulent Arinc, en verwacht wordt dat over drie maanden de banden weer zijn hersteld. Israël is bereid om een compensatie te betalen tussen 100 en 200 duizend dollar, maar verwacht wordt dat Turkije meer zal eisen.

Dit weekend zal de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken een bezoek brengen aan Turkije, vlak voor zijn bezoek aan Israël. Hij speelde een belangrijke rol in het beëindigen van de diplomatieke crisis tussen de twee oude bondgenoten Turkije en Israël. Gemeld wordt dat hij zal spreken met zijn Turkse collega Davutoglu over het normaliseringsproces.

© Turks.nl